Zvolte si oblast:

Farma v jeskyni představí v DOX novou inscenaci

odbor 58 - Mezinárodní vztahy
odbor 58 - Mezinárodní vztahy

Vydáno

V centru současného umění DOX až do konce ledna můžete zavítat na výstavu s názvem „Skvělý nový svět“. Jedna část výstavy se věnuje současnému fenoménu, který byl pojmenován až nedávno v Japonsku. Jedná se o jev, kdy se jedinec zcela izoluje od okolního světa a uzavře se mezi čtyřmi stěnami pokoje. Těmto lidem se říká hikikomori.

Mezinárodní divadelní studio Farma v jeskyni se, pod vedením režiséra a choreografa Viliama Dočolomanského, dlouhodobě zabývá fenoménem, kdy je jedinec vystaven extrémní sociální izolaci.

DOX navázal spolupráci se souborem Farmy v jeskyni, který zkoumal fenomén hikikomori a zpracoval jej do uměleckého zážitku v podobě inscenace s názvem Odtržení / Disconnected.

Inscenace bude zahájena premiérou 23. ledna v galerii DOX, pro kterou byla speciálně navržena. Jedná se o scénickou kompozici, ve které budou použity prvky instalace, dokumentárního i fyzického divadla a videoprojekce.

Hikikomori ze kterého inscenace Farmy v jeskyni vychází, není fenoménem, který by se týkal pouze Japonska. Lidé kteří čelí naprosté izolaci a uzavírají se do svých pokojů jsou po celém světě.

Psychologická komora se shodla, že se nejedná o poruchu nebo nemoc, ale psychologický fenomén. Týká se citlivých lidí, kteří na sebe nahlíží jako na nedostatečné“ doplňuje problematiku hikikomori vedoucí studia Farma v jeskyni - Viliam Dočolomanský.

Viliam Dočolomanský se problematikou zabýval přímo v Tokiu. Tam se také zrodil nápad zprostředkovat fenomén, kterému jen v Japonsku podlehlo více jak milion osob, široké veřejnosti. Všichni členové studia Farma v jeskyni hovořili s lidmi, kteří stavem hikikomori prošli a nyní chtějí své zkušenosti a poznatky zprostředkovat divákovi.

Přijďte na představení:http://www.dox.cz/cs/doprovodne-akce/farma-v-jeskyni-odtrzeni