Zvolte si oblast:

Zákazníky přitahuje kvalitní gastronomie a designové výrobky, sociální rozměr služby si často uvědomí až následně (podpořeno Fondy EHP a Norska 2009 - 2014

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Jiná Káva v Berouně a Jedna Bedna v Praze jsou příklady míst, která slouží jako tréninková centra pro lidi, jež se vrací na pracovní trh po problémech s duševní nemocí. Zákazníci k nim chodí na dobrou kávu a domácí dorty anebo pro ručně vyráběné ozdoby ze skla a textilu. Přirozeně se tam setkávají lidé s duševním onemocněním s těmi, které zaujalo kvalitní menu nebo nabídka výrobků a atmosféra. Rozvoj těchto projektů byl podpořen z Norských fondů.

Na čepu mají pivní speciály z minipivovaru Matuška, ochutnat můžete poctivě vybrané sypané čaje a kávu z různých koutů světa včetně specialit jako medová káva s kardamomem nebo obilná káva. „Jsme vegetariánskou restaurací, vaříme denní menu, pečeme vlastní dorty, vyrábíme vlastní limonády, pravidelně se tady konají koncerty, výstavy anebo promítání filmů,“ vysvětluje sociální pracovnice organizace Lomikámen, která kavárnu provozuje, Petra Zemanová.

Jiná káva je tréninkovým prostorem pro lidi, kteří se zotavují z duševních onemocnění. Klienti organizace začínají svoji rehabilitaci a postupný návrat na pracovní trh úklidem v kavárně nebo pomocnými pracemi v kuchyni, někteří pak pomáhají i za barem nebo přímo obsluhují hosty na place, účastní se také baristických kurzů. Kavárna si udržuje vysoké hodnocení na sociálních sítích a recenzních portálech. Její zákazníci se už několik let přesvědčují, že lidé s duševní nemocí jsou schopni podávat profesionální pracovní výkon a vytvářet přátelskou atmosféru. „Úžasné místo kam zajít za pohodou, ohněm praskajícím v kamnech, skvělou vegetariánskou kuchyní a za kulturou,“ zní jedna z recenzí na portálu TripAdvisor. Lomikámen poskytuje ucelený program péče o lidi s duševním onemocněním, od kontaktování v psychiatrických nemocnicích až po podporu v mnoha životních situacích a oblastech. Pomáhají například i s návratem na otevřený trh práce, kdy oslovují konkrétní zaměstnavatele s důrazem na individuální schopnosti svých klientů.

Podobným místem jako Jiná Káva i když s rozdílným sortimentem je designová prodejna Jedna Bedna na Žitné ulice v Praze. Zaměřují se zde na ručně dělané ozdoby ze skla, textilu anebo keramiky. Až po hlubším zkoumání zákazníci zjistí, že stylové medvídky pro děti nebo recyklované sáčky na zeleninu ušité ze záclon, vyrobili lidé s duševním onemocněním v chráněných dílnách. Ta textilní se nachází hned v suterénu pod obchodem, sklářská dílna v Bohnicích. Obě provozuje BONA, o.p.s., včetně zmíněné prodejny Jedna Bedna. Další sortiment jako keramika, papírenské výrobky nebo mýdla pochází i z jiných neziskových organizací a psychiatrických zařízení.

Cesta klienta vracejícího se na pracovní trh začíná rehabilitací, pak získává základní návyky v řemesle a následně postoupí na chráněné místo v dílně anebo prodejně. Dílnu vede mistr, který sám vzešel z klientů organizace. Velký počet klientů se nakonec dostává na běžný pracovní trh. „Děláme i řemeslný workshop pro veřejnost, a také vyrábíme na zakázku. Jde třeba o dárky pro zaměstnance, trofeje pro golfové turnaje nebo šijeme tašky pro zero waste obchod. A naši zákazníci často ani neví, že jsme organizace s nějakým společenským dopadem. Díky Norským fondům jsme se rozrostli o 6 pracovních míst v dílně a o 3 v prodejně. Tento obchod provozujeme 18 let a vždycky jsme měli snahu sem natáhnout lidi, ale nikdy se to ne a ne podařit. Průlom nastal až díky Norským fondům a Roku jinak od Vodafone. Získali jsme peníze i znalosti potřebné k rozvoji. Změnil se koncept prodejny i její design (díky firmě Wellen). Nabízíme krásné a kvalitní věci a ve druhém sledu je to o duševním zdraví.“ popisuje Aleš Lang, ředitele organizace BONA, o.p.s., která obchod provozuje.

Název Jedna Bedna odkazuje k tomu, že všichni máme jen jednu "bednu", tedy hlavu, a potažmo duševní zdraví a o to musíme pečovat. Prodejna je vstupem do komunitního centra. Konají se zde tematické akce jako filmové večery nebo výstavy. Zájemci mohou využít osobní poradny a konzultace. Pracovníci BONA nejčastěji pomáhají s otázkami kolem duševních onemocnění v rodině, ale i s tématy partnerských vztahů, domácího násilí nebo šikany.