Zvolte si oblast:

Jiné poznání. Mezinárodní výzkumný a výstavní program Galerie MeetFactory se zaměřením na nenormativní vědění

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

Aktualizováno 28. 6. 2022
  • Aktualizace informací

Projekt
Kraj Hlavní město Praha
Název programuKultura
Název projektuJiné poznání. Mezinárodní výzkumný a výstavní program Galerie MeetFactory se zaměřením na nenormativní vědění
Číslo projektuKU-CA1-065
Realizátor projektu

MeetFactory o.p.s.

Partner projektu z donorského státu

Art without Borders (IS)

Status

Předpokládaná doba realizace: 4/2021-3/2023

Další informace

Cílová skupina: Veřejnost, umělci, ostatní menšiny

Webové stránky: http://www.meetfactory.cz/cs/program/galerie/jine_poznani

Sociální sítě: https://www.facebook.com/MeetFactory

Celkové způsobilé výdaje projektu

5 714 250 Kč

Schválený grant

5 140 000 Kč (90 %)

Stručné shrnutí projektu:

Projekt umožní realizaci dlouhodobého výstavního a výzkumného programu Galerie MeetFactory s tématem “Jiné poznání” a umožní jeho rozšíření o další výstupy. Projekt se opírá o mezinárodní výměnu a partnerství s islandskou institucí Art Without Borders (festival zaměřený na tvorbu handicapovaných umělců) a klade důraz na problematiku společenské inkluze. Téma "Jiné poznání” se soustředí na hledání alternativ vůči racionalistickému pojetí světa a na způsoby oprese, které jsou s převládající racionalitou spojené.

V rámci projektu uskutečníme tři výstavy v České republice a jednu výstavu na Islandu (včetně doprovodných programů), zorganizujeme mezinárodní mezioborové sympozium v Praze a vydáme obsáhlou publikaci shrnující výzkumné téma prostřednictvím dokumentace výstav i nových autorských textů.

Sociální přesah projektu umožní otevřít prostor autorům ze znevýhodněných skupin a zároveň (díky zavádění nových propagačních strategií a doprovodných programů) rozšířit publikum o tyto skupiny.

Samozřejmou součástí projektu je i vznik nových uměleckých děl a podpora současných umělců, kterým zajistíme profesionální (produkční i kurátorské) zázemí pro rozvoj jejich umělecké tvorby a prezentaci u nás i v zahraničí.

Kromě zmíněných aktivit určených pro širokou veřejnost projekt zohledňuje také potřebu vzdělávání a rozvoje kapacit samotných pořadatelů (semináře, kurátorská cesta, projektové meetingy).

Partnerství s islandským festivalem AWB poskytne naší činnosti nový mezinárodní rámec, přinese cennou odbornou podporu v oblasti kurátorství, pomůže rozšířit síť profesionálních kontaktů a obohatit činnost Galerie MF o pohled z jiného kulturního prostředí.

Realizace projektu také významně posílí prestiž Galerie MF v českém i mezinárodním měřítku. Výsledkem bude posílená, mezinárodně provázaná instituce s jasnou koncepční a uměleckou vizí, jejíž zázemí umožní dále prezentovat širokému publiku to nejlepší ze současného umění..