Zvolte si oblast:

Všechny podoby nového cirkusu ožijí v Praze a Chomutově na Cirkus BASE

oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace
oddělení 5804 - Centrum pro zahraniční pomoc - příprava a koordinace

Vydáno

CIRQUEON – Centrum pro nový cirkus postaví na pražské Ladronce a chomutovském hřišti u Městského parku cirkusovou vesničku Cirkus BASE. Kulturně-vzdělávací projekt, který vzniká ve spolupráci s cirkusovou školou Trondheim kulturskole, představí nový cirkus a jeho disciplíny veřejnosti. Jedinečná akce tak nabídne ve veřejném prostoru dětem i dospělým široké spektrum zaměření – novocirkusová představení, workshopy žonglování, pozemní i vzdušné akrobacie, provazochodectví, parkouru i školní lekce projektu TěloCIRK, který zpestřuje hodiny tělocviku cirkusovými prvky. V průběhu tří týdnů se odehrají i čtyři premiéry českých novocirkusových souborů. Stožáry šapitó se vztyčí v Chomutově od 5. do 13. května a v Praze od 20. května do 2. června.

Projekt Cirkus BASE je vyústěním třináctileté praxe CIRQUEONu – Centra pro nový cirkus, který pořádá veřejné cirkusové kurzy pro děti a dospělé, vzdělává pedagogy a lektory v cirkusové pedagogice, podporuje umělce v jejich tvorbě a pořádá mezinárodní festival Cirkopolis. „Cirkus BASE je vlastně možnost, jak vyvézt jedinečný koncept CIRQUEONu za hranice pražských Nuslí, kde sídlíme, a vyzkoušet si ho na vlastní kůži ve veřejném prostoru. V rámci něho si děti i dospělí osahají všechny cirkusové disciplíny v otevřených i plně vedených workshopech. Vedle toho chystáme premiéry i reprízy představení převážně českých umělců a spolupráci s místními školami,“ vysvětluje koncept Cirkusu BASE umělecká ředitelka CIRQUEONu Šárka Maršíková, která již desátým rokem stojí za mezinárodním festivalem Cirkopolis.

Premiéry novocirkusových představení

V programu Cirkus BASE najdou diváci hned několik premiér. Fenomenální stojkař Michal Mudrák si splní svůj sen a jako první Čech obrazí svět s představením ušitým na míru vlastnímu šapitó. Jako první štaci pro rodinnou kuchařsko-akrobatickou show Teacrobat zvolil právě Chomutov. V severočeském městě uvede novinku Link také česko-švýcarský soubor Cie Pieds Perchés, který vezme diváky na procházku s živou hudbou, akrobatickými a vzdušnými performancemi. Pro Prahu chystá originální dvojice Michaela Stará a Jonatán Vnouček pohybovou klaunerii J.O.E. zaměřenou na téma vztahu dětí a moderních technologií. Soubor akrobatek Cirkus TeTy uvede site specific premiéru vizuálně pohybové performance Ke zdi. Cirkusová vesnička přivítá i celou řadu ostřílených souborů jako Bratři v tricku, Blackout Paradox, akrobatku Elišku Brtnickou, Studio Damúza, LokVar a mnoho dalších.

Kromě divadelního programu si návštěvníci mohou vyzkoušet cirkus na vlastní kůži během otevřených a vedených workshopů. „Na otevřených lekcích snadno zjistí, jaká z disciplín žonglování, chůze po slackline, balančních technik či závěsné akrobacie jim nejvíce vyhovuje. Na uzavřených, které jsou po celou dobu vedené zkušenými lektory, se ve vybrané technice zdokonalí,“ uvádí projektová manažerka Tereza Vohralíková. V nabídce vedených workshopů budou i bleší cirkusy, oblíbené cirkusové hrátky pro děti od 1 do 3 let a jejich rodiče, family cirkusy pro větší děti a rodiče, lekce FotrCIRKu určené dětem a jejich tátům, kurzy švihadel a hoopingu (cvičení s obručí).

Alternativní hodiny tělesné výchovy

Že cirkus nemusí být jen volnočasovou aktivitou a může být součástí běžných hodin tělesné výchovy, ukazuje inovativní projekt TěloCIRK zaměřený na studenty a učitele. Tyto alternativní hodiny tělocviku se zapojením cirkusových disciplín si mohou studenti vyzkoušet v průběhu lekcí na Cirkusu BASE. „Školám nabízíme jedinečnou příležitost přihlásit se na hodiny cirkusu a vyzkoušet si nové pohybové aktivity, které v běžných hodinách tělocviku netrénují. Žáci vymění fotbalový míč za žonglovací míčky, zapojí svaly při balančních a akrobatických aktivitách, které se mohou stát jejich běžným koníčkem. Cirkus je navíc směr, jenž kombinuje sport a umění. To znamená, že kromě tradičních dovedností, jako je síla, flexibilita a koordinace, rozvíjí i kreativitu a sebevyjádření. Důležitým aspektem je i práce s učiteli, kteří mohou prohloubit své dovednosti v akreditovaných kurzech cirkusové pedagogiky,“ přibližuje TěloCIRK projektová manažerka vzdělávání Markéta Lázňovská.

Projekt v sobě nese i výraznou zahraniční stopu. Vzniká totiž ve spolupráci s norskou cirkusovou školou Trondheim kulturskole, která letos slaví 50 let od svého vzniku a 20 let od otevření cirkusového centra. Díky tomuto spojení povedou některé workshopy trondheimští lektoři a uskuteční se výměna studentů české i norské cirkusové školy, která vyvrcholí společným vystoupením v obou zemích.

Vstupenky na představení a workshopy

Většina představení se uskuteční pod širým nebem a bude pro diváky zdarma.

Na workshopy, ale i na představení, která se odehrají v šapitó, je potřeba si zakoupit vstupenku na webových stránkách www.cirkusbase.cz.

Přihlášení na lekce TěloCIRKu

Podrobné informace k přihlášení na TěloCIRK jsou na www.cirkusbase.cz v sekci Pro školy.

Novinářské vstupenky na Cirkus BASE si prosím rezervujte na e-mailu adela@cirqueon.cz.

Webové stránky projektu: www.cirkusbase.cz
Facebooková stránka: https://www.facebook.com/cirkusbase
FB událost Chomutov: https://bit.ly/CirkusBase_Chomutov
FB událost Praha: https://bit.ly/CirkusBase_Praha

 

Projekt byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska prostřednictvím Fondů EHP.

Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Evropské unie.

Hlavní město Praha podporuje CIRQUEON v roce 2023 částkou 1 500 000 Kč.